Viisi vinkkiä aloittelijaystävälliseen roolipeliin

Marjaana "Maryjane" Karttunen

Tracon Hitpointin teemana on tänä vuonna "Sankarin synty". Teeman mukaisesti toivomme tapahtumaan erityisesti aloittelijaystävällisiä pelejä. Aloittelijaystävällisyys ei tarkoita, että sinun täytyisi pelinjohtajana vesittää peliäsi. Se tarkoittaa kuitenkin sitä, että olet valmistautunut auttamaan aloittelijoita saamaan pelistäsi parhaan mahdollisen kokemuksen. Tässä roolipelivastaavamme viisi vinkkiä siihen, miten pidät pelisi aloittelijaystävällisenä.

Kuva: Mikael Peltomaa

Ole avoin kysymyksille

Tärkeintä aloittelijaystävällisessä pelissä on tehdä pelaajille selväksi, että he voivat esittää kysymyksiä milloin tahansa. Kerro ennen pelin aloittamista, että kysymyksiä saa esittää ja kun niitä esiintyy vastaa niihin ystävällisesti ja kärsivällisesti.

Älä oleta roolipelikokemusta

Pelisi saattaa olla pelaajillesi ensimmäinen kokemus roolipelaamisesta. Käytä ennen pelaamisen alkamista hetki aikaa pelaajien kokemustason selvittämiseen. Jos pöydässäsi on ensikertalaisia, kerro heille lyhyesti perusasiat siitä, miten roolipelaaminen toimii. Perusasioita ovat esimerkiksi miten pelaajat toimivat hahmoina, milloin heitetään noppia (tai käytetään jotain muuta ratkaisumekaniikkaa) ja mitä pelinjohtaja tekee.

Älä oleta sääntötuntemusta

Vaikka pelaajillasi olisi aiempaa kokemusta roolipelaamisesta, he eivät välttämättä tunne pelissäsi käytettävää sääntöjärjestelmää. Säännöt voidaan joko käydä pelin alussa lyhyesti läpi tai selittää, kun niitä koskevia tilanteita tulee pelissä vastaan. Ole myös valmis joustamaan säännöissä pelin sujuvuuden varmistamiseksi.

Älä oleta kliseiden tuntemusta

Miltä gobliini tai avaruusmariini näyttää, mitkä hirviörodut ovat oletetusti pahoja, keitä ovat Suuret Muinaiset. Asioita, jotka ovat pidempään pelaanneille itsestäänselvyyksiä, aloittelijalle kuitenkaan välttämättä ei. Varaudu siis selittämään hieman maailmaan ja roolipelaamisen kliseisiin liittyviä asioita ja varmista, että pelaajat ovat tietoisia siitä mitä tapahtuu.

Ota kaikki pelaajat huomioon

Aloittelevat pelaajat saattavat olla arempia osallistumaan peliin tai tekemään päätöksiä hahmoina. Jos huomaat, että jokin pelaaja jää aktiivisempien pelaajien varjoon, auta pelaajaa mukaan peliin. Kysy häneltä suoraan "Mitä hahmosi tekisi tässä tilanteessa" (ja auta tarvittaessa pelaajaa keksimään vaihtoehtoja), puhu ei-pelaajahahmojen kautta suoraan aremman pelaajan hahmolle tai muulla tavoin tuo hänet osaksi peliä. Jos pelaaja kuitenkin selvästi indikoi, että hän on mieluummin passiivisempi osallistuja, älä pakota häntä osallistumaan.

Haluaisitko pelauttaa Hitpointissa aloittelijaystävällisiä pelejä? Ohjelmahaku on käynnissä! Vastaamme mielellämme myös kaikkiin kysymyksiin hitpoint (at) tracon.fi!

Kommentit

Ei kommentteja.

Lähetä kommentti